Proefles
Vind je zingen erg leuk en twijfel je er over om zangles te nemen?
Een proefles is een handige, leuke en ongedwongen manier om erachter te komen of dit bij je past.
Wat gaan we doen op een proefles?
Meestal wil ik eerst iets horen, wat je zelf graag zingt. Ik ben benieuwd wat je kiest en hoe je dit zingt. Door naar je te luisteren krijg ik een algehele indruk en hoor ik al snel waar de knelpunten zitten. Met deze punten gaan we samen aan de slag voor verbetering, zo leer jij je stem, je instrument, beter kennen.
Maar het allerbelangrijkste van de proefles is toch, dat er een klik is zodat jij je op je gemak voelt!
Met welke vraag en waarom kom je naar een proefles?
Om beter te ontdekken wat zingen is.
Om alleen mijn techniek bij te schaven.
Om mijn ademhaling of spraak te verbeteren, eventueel door zingen.
Omdat ik altijd last heb van mijn keel (heesheid) na het zingen of praten.
Op welke leeftijd heeft het zin om te beginnen met zangles?
Vanaf 4 à 5 jaar mag je al meezingen in een koorgroepje.
Vanaf 10 à 11 jaar mag je alleen of in duo les nemen.
Ook al ben je 80 jaar, dan nog is zingen goed voor je.
Een proefles gaat op afspraak en kost €25,-. Als we een klik hebben en je besluit zangles te nemen krijg je dit bedrag in mindering op je lesgeld.
Ook al ben je 80 jaar, dan nog is zingen goed voor je. – Lucie Hillen
Individuele zangles
Na de proefles, bepalen we samen of individueel zangles bij je past of dat je een andere vorm van zingen kiest. Het bepalen van de lengte van de les, de frequentie en de data en tijden doen we ook ná de proefles.
Individueel:
Eén op één zangles krijgen heeft als voordeel dat je de meest volledige en persoonlijk aandacht krijgt met de daarbij behorende aanwijzingen. We gaan werken aan de basistechnieken voor zang en adem in het algemeen. Hieronder is ook het lichaamsbewustwording proces inbegrepen. Je hele lichaam is immers jouw instrument en zo werkt zangles net als sport. Het zijn juist de stembanden die het minst mogen doen en het strottenhoofd zal het meest ontspannen moeten zijn. De ademtechniek legt de volledig basis voor deze ontspanning en vervolgens voor de kennis en kunde van het zingen.
Jouw inbreng van repertoirekeuze is altijd welkom, hoewel ik, gezien de methodische opbouw van technieken en zangoefeningen, ook zeker een eigen muziek keuze zal aandragen. Van belang is dat je een doel hebt waaraan je kan werken zodat je jaar na jaar de vorderingen kunt volgen. Jouw doel kan zijn dat je in een koor wilt gaan zingen of dat je een leerlingen uitvoering meezingt in groep, ensemble of solo.
Samenzang en podiumervaring zijn dus inbegrepen bij de lessen en dit zijn minimaal 2x per jaar hele mooie leermomenten.
Groepsles
Wil je graag in een kleine groep zingen?
De algemene zang en ademtechnieken zijn een standaard uitrusting in mijn lespraktijk en deze zal ik nooit overslaan, ook niet in een groepsles. Bij het zingen in een groep is er minder aandacht voor de individuele zanger, maar ligt de nadruk meer op het samen musiceren en op meerstemmigheid.
Bij het samen zingen train je het gehoor door tijdens het zingen ook nog naar elkaar te luisteren. Je werkt samen aan de dynamiek van de muziek, de balans van de groep, het ritme en het intoneren.
Bovendien geeft samen musiceren extra veel plezier. De muziek die ik gebruik en aanpas op het niveau van de groep heeft een breed repertoire van klassiek tot pop en van volksmuziek tot jazz.
Groepsles bestaat uit 3 tot 6 personen en duurt 1 uur. Mogelijkheid: 1 x per week of 1 x per 2 weken.
Ensemble / Koorcoaching
Of wil je met je eigen groep gecoacht worden?
Ensemble coaching is voor gevorderde zangensembles en groepen met eigen instrumentale begeleiding.
Bij de kennismaking bespreken we eerst wat de wensen zijn zodat we een doel hebben om aan te werken. Het is mogelijk om een geluidsopname te maken van de sessies.
Voorbeelden om aan te werken zijn:
- ademtechniek en uitspraak
- dictie en timing
- balans en dynamiek van de muziek en van de groep
- stijlbewustheid binnen het gekozen genre
- podiumkunst en performen
- muzikale afwerking in al zijn facetten
Deze sessies zijn enkel op afspraak en duren minimaal een uur.
Stem- en koorvorming
Ben je dirigent of begeleid je een koor en wil je er meer uit halen?
Op aanvraag geef ik stem- en koorvorming aan koren met verschillende stemsoorten in de regio Brabant en Zeeland.
Bij stemvorming leg ik de nadruk op stem-technische oefeningen, zoals ademtechniek, klankvorming, toonplaatsing en articulatie.
Bij koorvorming let ik meer op de samenklank, balans van de stemsoorten, dynamiek en ritmiek in het koor en de gezamenlijke cadans waardoor bijvoorbeeld alle inzetten gelijk zijn.
Stemtesten
Hoe is het met jouw stem gesteld?
Stemtesten worden veelal afgenomen binnen koren om het niveau van het koor evenwichtig te houden. Tijdens een stemtest zing je een kort lied en doen we enkele oefeningen zoals: ritmetikken, van blad zingen (solfège) intervallen en zangoefeningen kunnen horen en nazingen. Daarnaast test ik wat je bereik en stemsoort is.
Ik test dan of de stem technisch voldoet aan het vereiste niveau van het koor en of je zuiver en ritmisch zingt. Na de test geef ik hierover advies, zowel naar de zanger zelf, als naar de muzikale leiding van het koor.
Een stemtest kan je ook privé afnemen in de vorm van een proefles.