, ,

LUISTEREND ZINGEN

Als je bij een koor betrokken wordt als stempedagoge (juffrouw stemband!) of als dirigent, is de eerste indruk van wezenlijk belang. Ik word altijd erg blij van een koor dat ‘samenzijn’ uitstraalt en dat goed luistert! En dan bedoel ik niet als brave leerlingen, maar als oplettende en geïnteresseerde zangers. Natuurlijk is goed luisteren voor iedereen die zingt van groot belang, maar in een koor ben je met meerdere stemmen die samen één lied of stuk willen vertolken. Dat maakt de uitdaging nog groter en geeft ook veel plezier!

Wat is goed luisteren eigenlijk?

Iedereen denkt natuurlijk al goed te kunnen luisteren, maar je kunt jouw gehoor altijd nog ontwikkelen. Je kunt altijd leren beter luisteren terwijl je zingt en dat kan op verschillende punten:

  • luisteren naar de zuiverheid van je eigen toon
  • luisteren naar de klankkleur en resonans van je eigen stem
  • luisteren naar je eigen uitspraak
  • luisteren naar de sterkte van je eigen stem ten opzichte van de anderen
  • luisteren naar de gelijkheid van inzet en uitspraak
  • luisteren naar het gezamenlijk ritme en de maat of cadans

Dat is nog niet alles. Je hebt bij de bovenstaande punten geluisterd naar de klanken om je heen, maar je kunt ook inwendig horen. Belangrijk is dat je vooruit denkt voordat je gaat zingen. Je moet alles al inwendig horen, herinneren en kennen. Denk hierbij aan:

  • De toon van je inzet al van tevoren horen en weten
  • De melodie al van tevoren inwendig horen en zingen
  • Het tempo en het ritme al van te tevoren kennen
  • De tekst van de eerste regel uit het hoofd kennen, zodat je naar de dirigent kunt kijken

Als je eerder genoemde factoren onder de knie hebt, dan is er ruimte voor muzikaliteit en voordracht.

Bij het instuderen van een nieuw nummer, zul je extra goed op je techniek moeten letten, anders leer je het meteen technisch verkeerd aan.
Ik raad je daarom aan thuis alvast de tekst, het ritme en de melodie goed te bestuderen.
Kun je geen noten lezen of heb je geen studeermogelijkheid of instrument in huis, spreek dan bijvoorbeeld de tekst uit op het ritme zoals het staat op de bladmuziek. Zo kun je, zelfs in stilte in de bibliotheek of trein, repeteren. Als je goed luisterend kunt zingen, heb je vooral steun aan de andere partijen en zul je genieten van het samen musiceren. Bovendien levert het samen in dezelfde cadans zingen, zuiver zingen en één stem worden in het koor veel energie en vrolijkheid op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.